2014. április 4., péntek

drakulaura

ennek a tortának a története ugyan mai, de a háttér 40 évvel ezelőttre datálódik.

volt egyszer a 70-es években egy naggggyon jó általános iskola, annak is egy félelmetesen klassz osztálya. eleve ott kezdődött, hogy már elsőbe felvételizni kellett. akkoriban ez még nagyon nem volt divat. szóval válogatott alapanyaggal indult az osztály. a kezdet kezdetétől emelt szintű matekot tanultunk, és 3.-tól németet. kiváló tanáraink voltak, és olyan módszerrel tanítottak, olyan alapokat kaptunk, amikre könnyűszerrel építhettünk. 1-2 kivétellel mindenki főiskolát / egyetemet végzett, többen többet is.

ebbe a közegbe került be ötödikben zsolti. aki nagyon helyes, és issssszonyatosan okos volt. közben meg egy csirkefogó. valamikor nyolcadikban egy fél évig mellettem ült az első sorban - nevelési célzattal. az sosem derült ki, hogy neki kellett volna jobbá v. nekem kicsit lazábbá nevelődnöm ;)  legélénkebb emlékem vele kapcsolatban, amikor oroszórán dumált, koszty tanár úr pedig - aki akkoriban olyan jó negyvenes snájdig férfi volt, mindig kék köpenyben járt és jávor pálos bajusza volt - megcélozta zsoltit a legalább félkilós kulcscsomójával. szerencsére mindkettőnknek sikerült elhajolnunk ;)

aztán végeztünk az iskolában, mindenki mert szerte-szét, évtizedekig nem hallottunk egymásról. de mire jó egy közösségi oldal. felkerült egy osztálykép, néhányan összegyűltünk, jókat nosztalgiáztunk.
és zsoltinak - aki nekünk mindig is zsolti marad, még majd 90 évesen is - megtetszettek a tortáim, és úgy döntött, hogy muszáj velem csináltatnia egyet a legkisebbje szülinapjára.

zsuzsinál most elég népszerű a monszter háj - igen, tudom, hogy nem így kell írni hivatalosan - így a téma adott volt, nem kellett 3d, csak drakulaura laposban ;)
valahogy ezt a laposságot kicsit meg akartam bolondítani, így aztán tortán kívülre került a haja vége.

belülről egy újfajta trüffel, ami saját kísérlet végeredménye. és szigorúan titkos recept ;) látványra pedig ilyen:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése